Filipowicz Wika
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(485)
Filipowicz Wika
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Konopnicka Maria
(297)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Kraszewski Józef Ignacy
(164)
Mickiewicz Adam
(162)
Jachowicz Stanisław
(159)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Sienkiewicz Henryk
(127)
Słowacki Juliusz
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Orzeszkowa Eliza
(107)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Wilczek Piotr
(90)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Sekuła Elżbieta
(79)
Baudelaire Charles
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Kornhauser Julian
(72)
Prus Bolesław
(72)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Lange Antoni
(65)
Pasewicz Edward
(59)
Żeromski Stefan
(59)
Keff Bożena
(58)
Mróz Remigiusz (1987- )
(57)
Stefańska Paulina
(57)
Zarawska Patrycja
(57)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Fabianowska Małgorzata
(54)
Grabiński Stefan
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Król Michał
(52)
Wiedemann Adam
(50)
Mirandola Franciszek
(49)
Andersen Hans Christian
(48)
Chmielewska Joanna
(48)
Hanna Gąssowska
(48)
Ostrowska Bronisława
(48)
Wolny-Hamkało Agnieszka
(48)
Norwid Cyprian Kamil
(47)
Ginalska Agnieszka
(46)
Lipszyc Jarosław
(45)
Grzebalski Mariusz
(44)
Szlengel Władysław
(44)
Webb Holly
(43)
Borowski Tadeusz
(42)
Gajcy Tadeusz
(41)
Nadwadowska Małgorzata
(41)
Steel Danielle
(41)
Zając Hanna
(41)
Bielicki Dominik
(40)
Horacy
(40)
Jarniewicz Jerzy
(40)
Świetlik Maria
(40)
Oppman Artur
(39)
Podgórnik Marta
(39)
Radczyńska-Misiurewicz Justyna
(39)
Szulc Andrzej
(39)
Brzoska Wojciech
(38)
Foks Darek
(38)
Grimm Jacob
(38)
Grimm Wilhelm
(38)
Sęp Szarzyński Mikołaj
(38)
Zbierzchowski Henryk
(38)
Braun Mieczysław
(37)
Grzegorzewska Wioletta
(37)
Kochowski Wespazjan Hieronim
(37)
Kopeć-Gryz Aleksandra
(37)
Paul Magdalena
(37)
Bargielska Justyna
(36)
Michalak Katarzyna (1969- )
(36)
Nowakowska Klara
(36)
Roberts Nora
(36)
Sommer Piotr
(36)
Supeł Barbara
(36)
Witkiewicz Magdalena (1976- )
(36)
Cyranowicz Maria
(35)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura stołu
(1)
Władcy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej